BOTA&RAJONI

Çfarë i shkaktoi reshjet e dendura në Emiratet e Bashkuara?

Çfarë i shkaktoi reshjet e dendura në Emiratet e Bashkuara?

Qeveria në Emiratet e Bashkuara Arabe ka lëshuar një paralajmërim moti për të mërkurën duke përmendur kushtet e rënda të motit.

Zyrtarët urdhëruan gjithashtu shkollat dhe punonjësit e qeverisë që të qëndrojnë në shtëpi dhe të largohen nga ambientet e shtëpive të tyre vetëm kur është jashtëzakonisht e nevojshme, pasi moti pritet të përkeqësohet.

Sipas raporteve të Khaleej Times, reshjet rekord të së martës nxitën operacionet e shpëtimit pasi pati përmbytje urbane në pjesët kryesore të vendit, përfshirë Dubain dhe Sharjah, duke ndaluar aktivitetet e jetës së përditshme. Ai detyroi gjithashtu autostradat kryesore të mbylleshin dhe ndërpreu funksionimin e aeroportit dhe mjetet e tjera të transportit.

Çfarë i shkaktoi reshjet e dendura në Emiratet e Bashkuara?

Gazeta raportoi se shirat thyen rekord 75-vjeçar që nga fillimi i mbledhjes së të dhënave në vitin 1949.

Sipas shkencëtarëve të klimës, kushtet ekstreme të motit po vijnë për shkak të ndryshimeve klimatike.

Një raport i Bloomberg pretendon se "një avion i lidhur me përpjekjet e mbjelljes së reve të Emirateve të Bashkuara Arabe fluturoi rreth vendit të dielën".

Meqenëse Emiratet e Bashkuara Arabe mbështeten në burimet e ujit të shkripëzuar, mbjellja e reve është e rëndësishme për të forcuar rezervuarët e saj në rënie të ujërave nëntokësore.

Por Omar AlYazeedi, zëvendësdrejtor i përgjithshëm i NCM i tha CNBC se nuk kishte operacione mbjellëse para ose gjatë stuhisë.

Ai tha: "Një nga parimet bazë të mbjelljes së reve është se ju duhet të synoni retë në fazën e hershme përpara se të bjerë shi, nëse keni një situatë të fortë stuhie, atëherë është tepër vonë për të kryer ndonjë operacion mbjellës".

Një prodhues i motit Chris England i lidhur me Sky News hodhi poshtë gjithashtu mbjelljen e reve si një shkak pas stuhive dhe fajësoi ndryshimin e klimës për përmbytje të tilla.

Ai tha gjithashtu se infrastruktura nuk ishte e përshtatshme për të përballuar rrebesh me të tilla përmasa.

Çfarë i shkaktoi reshjet e dendura në Emiratet e Bashkuara?