BOTA&RAJONI

Greqia, kombi i parë ortodoks që legalizon martesat e të njëjtit seks

Greqia, kombi i parë ortodoks që legalizon martesat e të

Parlamenti i Greqisë ka thyer normat tradicionale duke legalizuar martesën dhe birësimin e fëmijëve nga çiftet e të njëjtit seks, duke u bërë vendi i parë ortodoks që merr një hap të tillë.

Vendimi historik, i mbështetur nga kryeministri Kyriakos Mitsotakis dhe partia Demokracia e Re, vjen pavarësisht kundërshtimit të fortë nga Kisha Ortodokse. Parlamenti miratoi një projektligj që jo vetëm legalizon martesat e të njëjtit seks, por edhe birësimin nga familjet e të njëjtit seks.

Projektligji mori mbështetje dërrmuese me 176 vota pro nga 245 deputetë të pranishëm, pas dy ditësh me debate të zjarrta. Kryeministri Mitsotakis e quajti vendimin si "një gur historik për të drejtat e njeriut" dhe një reflektim të Greqisë si një "vend progresiv dhe demokratik, i përkushtuar me pasion ndaj vlerave evropiane".

Miratimi i projektligjit nënkupton një largim nga normat tradicionale brenda komunitetit ortodoks.