BOTA&RAJONI

Për herë të parë në histori, Kanadaja bën ndryshime për emigracionin. Kush do të preket?

Për herë të parë në histori, Kanadaja bën

Për herë të parë në histori, Kanadaja po planifikon të kufizojë numrin e banorëve të përkohshëm që lejon, raportoi BBC, ndërsa emigrimi drejt vendeve perëndimore rritet.

Kufiri i parë do të zbatohet në shtator, tha të enjten ministri i emigracionit Marc Miller, me një reduktim gradual gjatë tre viteve të ardhshme.

Për kë do të zbatohet?

Ligji do të jetë i zbatueshëm për studentët ndërkombëtarë, si dhe për punëtorët e huaj dhe për azilkërkuesit.

Ministri shtoi se Kanadaja do të zvogëlojë raportin e saj të banorëve të përkohshëm nga 6.2% në 5% të popullsisë - për shkak të përballueshmërisë dhe krizës së strehimit. 2.5 milionë banorë të përkohshëm banojnë në Kanada në vitin 2024, tha ministri - ndërsa theksoi se numri ishte vetëm 1 milion në vitin 2021.

Ndërsa Miller pranoi se Kanadaja ka nevojë për punëtorë të huaj për të përmbushur hendekun, ai tha gjithashtu se "duhen ndryshime për ta bërë sistemin më efikas".

Vitet e fundit, Kanadaja ka parë një rritje të madhe të studentëve ndërkombëtarë, punëtorëve të huaj dhe banorëve të tjerë të përkohshëm që vijnë në vend me viza të kufizuara në kohë pasi qeveria e kryeministrit Justin Trudeau u mbështet në emigracionin për të nxitur rritjen ekonomike dhe për të mbyllur boshllëqet e punës.

Por qeveria liberale ka qenë gjithashtu nën presion politik për politikat e saj të emigracionit, me kritikët që argumentojnë se ato e kanë përkeqësuar krizën e strehimit. Disa shërbime të ofruara nga provincat, si arsimi dhe kujdesi shëndetësor, po përpiqen gjithashtu të vazhdojnë me rritjen e popullsisë.