BOTA&RAJONI

Tesla e Elon Musk paditet për ndotje të ajrit

Tesla e Elon Musk paditet për ndotje të ajrit

Tesla e Elon Musk ka marrë një tjetër padi, por këtë herë bëhet fjalë për një çështje mjedisore.

Sipas CNBC, prodhuesi i automjeteve elektrike me bazë në Teksas është paditur nga Projekti jofitimprurës Environmental Democracy për përhapjen e ajrit.

Në ankesë thuhet se termocentrali i Teslës ka lëshuar ndotës të dëmshëm në Fremont, Kaliforni që nga janari 2021. Ai gjithashtu deklaroi se fabrika e kompanisë "po i ekspozon banorët dhe punëtorët ndaj oksideve të tepërta të azotit, arsenikut, kadmiumit dhe kimikateve të tjera të dëmshme".

Rregullatorët e Distriktit të Menaxhimit të Cilësisë së Ajrit të Zonës, në një deklaratë, thanë:

"Shkeljet e Teslës janë të shpeshta, të përsëritura dhe mund të ndikojnë negativisht në shëndetin publik dhe mjedisin".

Organizata jofitimprurëse ka kërkuar që kompania të paguajë një gjobë civile deri në 121,275 dollarë për shkeljen e Aktit të Ajrit të Pastër, përveç uljes së ndotjes së tepërt.

Edhe pse Tesla krenohet për përfitimet klimatike të drejtimit të automjeteve elektrike, proceset e prodhimit të saj dëshmojnë të kundërtën.

Në vitin 2022, ajo u gjobit me 275,000 dollarë për dështimin në matjen, gjurmimin dhe ruajtjen e të dhënave në lidhje me emetimet e veta ose për të minimizuar ndotësit e ajrit nga operacionet e lyerjes në objekt. Përveç kësaj, ajo është paditur nga 25 qarqe vetëm në Kaliforni, për keqpërdorim të substancave të rrezikshme. Në Gjermani, aktivistët e klimës kanë protestuar kundër Tesla-s për ndërtimin e një fabrike jashtë Berlinit duke pastruar pyjet.