LIFESTYLE

Bashkimi Evropian, ultimatum TikTok-ut: 24 orë kohë për përgjigjen e videove "të rrezikshme"

Bashkimi Evropian, ultimatum TikTok-ut: 24 orë kohë për

TikTok-ut i është dhënë 24 orë për t’iu përgjigjur Komisionit Evropian për një version të aplikacionit që paguan përdoruesit për shikimin e videove.

Komisioneri evropian Thierry Breton e ka krahasuar atë me idenë e cigareve “të lehta”, duke pyetur nëse ishte po aq “e varur dhe toksike”.

TikTok tha në një deklaratë se do t’i përgjigjet kërkesës për informacion. Ai tha se aktualisht nuk ka plane për të lançuar aplikacionin Lite në vende të tjera në Evropë. Një version i pakësuar i platformës normale, veçoria Task & Rewards e Lite u paguan përdoruesve ekuivalentin e disa monedhave në ditë për të parë video dhe për t’u angazhuar në aplikacion.

Komisioni Evropian i ka kërkuar TikTok detajet e vlerësimit të rrezikut që ka kryer përpara se të lançonte funksionin. Shqetësimet lidhen me ndikimin tek fëmijët, shëndetin mendor dhe varësinë. Komisioni ka deklaruar se kërkon informacion për masat që platforma ka vendosur për të zbutur rreziqe të tilla dhe ka dhënë një afat deri më 26 prill.

Nën funksionin "Task & Rewards", përdoruesit mund të fitojnë monedha për “detyra” të tilla si shikimi, pëlqimi ose shpërndarja e videove.

Sipas TikTok, koha maksimale ditore e ekranit, e pranueshme për shpërblime, është një orë, ndërsa përdoruesit nuk do të jenë në gjendje të fitojnë më shumë se rreth 1 € (0,85 £) në ditë. Përdoruesit gjithashtu do të duhet të dëshmojnë se janë mbi 18 vjeç në mënyrë që të fitojnë shpërblime.

Sipas gazetës franceze "Le Monde", e cila ka testuar këtë veçori, përdoruesit mund të fitojnë shpërblime vetëm në videot e sugjeruara nga burimet e tyre algoritmike dhe jo videot që ata kërkojnë në mënyrë specifike.

Përdoruesit nuk kanë zgjidhje. Vetëm shikimi i përmbajtjes së propozuar nga aplikacioni shpërblehet”, është shkruajtur ne gazetën Le Monde.

Raporti gjithashtu e krahasoi veçorinë me një lojë video, duke u dhënë lojtarëve të saj shpërblime sipas aktivitetit të tyre për t’i mbajtur ata të kthehen.

Akti i Shërbimeve Dixhitale të BE-së, i cili hyri në fuqi vitin e kaluar, i dha bllokut më shumë fuqi për të përballuar kompanitë e mëdha të teknologjisë. Pikërisht sipas këtyre ligjeve të reja Komisioni ka kërkuar përgjigje nga TikTok. Në shkurt, Komisioni hapi procedime zyrtare kundër kompanisë së mediave sociale, duke hetuar nëse ajo kishte thyer rregullat, duke përfshirë ato për mbrojtjen e të dhënave, mbrojtjen e fëmijëve dhe kontrollimin e përmbajtjeve të dëmshme.

Në atë kohë, TikTok tha se do të bashkëpunonte me hetimin dhe do të vazhdonte të punonte me ekspertë në sigurinë në internet.