LIFESTYLE

BE zyrtarizon hetimin ndaj Meta-s mbi rreziqet e sigurisë së fëmijëve

BE zyrtarizon hetimin ndaj Meta-s mbi rreziqet e sigurisë së

Kompania mëmë e Facebook, Meta, të enjten u godit nga një hetim i madh nga Bashkimi Evropian për shkeljet e supozuara të ligjit të rreptë të përmbajtjes në internet të bllokut mbi rreziqet e sigurisë së fëmijëve.

Komisioni Evropian, organi ekzekutiv i BE-së, tha në një deklaratë se po heton nëse platformat e Facebook dhe Instagram të gjigantit të mediave sociale “mund të stimulojnë varësitë e sjelljes tek fëmijët, si dhe të krijojnë të ashtuquajturat “efekte të rabbit-hole”.

Komisioni shtoi se është i shqetësuar për verifikimet e moshës në platformat e Metës.

Komisioni tha se vendimi i tij për të nisur një hetim vjen nga pjesa e pasme e një analize paraprake të raportit të vlerësimit të rrezikut të dhënë nga Meta në shtator 2023.

Meta dhe gjigantët e tjerë të teknologjisë amerikane janë gjetur gjithnjë e më shumë në qendër të vëmendjes së BE-së që nga prezantimi i Aktit të Shërbimeve Dixhitale të rëndësishme të bllokut.

Në dhjetor 2023, BE hapi procedurat e shkeljes ndaj X, kompania e njohur më parë si Twitter, mbi dështimin e dyshuar për të luftuar dezinformimin dhe manipulimin e përmbajtjes.

Thierry Breton, komisioneri i BE-së për tregun e brendshëm, tha në një deklaratë se rregullatori “nuk është i bindur [që Meta] ka bërë mjaftueshëm për të përmbushur detyrimet e DSA për të zbutur rreziqet e efekteve negative në shëndetin fizik dhe mendor të të rinjve evropianë. në platformat e saj.” BE tha se do të kryejë një hetim të thelluar mbi masat e Metës për mbrojtjen e fëmijëve “si një çështje prioritare”. Blloku mund të vazhdojë të mbledhë prova nëpërmjet kërkesave për informacion, intervistave ose inspektimit.

Nisja e një hetimi DSA i lejon BE-së të ndërmarrë hapa të mëtejshëm të zbatimit, duke përfshirë masat e përkohshme dhe vendimet e mospajtueshmërisë, tha komisioni. Komisioni shtoi se mund të marrë në konsideratë edhe angazhimet e marra nga Meta për të korrigjuar shqetësimet e tij. Meta dhe gjigantët e tjerë të teknologjisë amerikane janë gjetur gjithnjë e më shumë në qendër të vëmendjes së BE-së që nga prezantimi i Aktit të Shërbimeve Dixhitale të bllokut, një ligj novator nga Komisioni Evropian që kërkon të trajtojë përmbajtjen e dëmshme. Sipas DSA të BE-së, kompanitë mund të gjobiten deri në 6% të të ardhurave të tyre vjetore globale për shkelje. Blloku nuk ka vendosur ende gjoba për çdo gjigant të teknologjisë sipas ligjit të tij të ri.

Në dhjetor 2023, BE hapi procedurat e shkeljes ndaj X, kompania e njohur më parë si Twitter, mbi dështimin e dyshuar për të luftuar dezinformimin dhe manipulimin e përmbajtjes. Komisioni po heton gjithashtu Metën për shkelje të dyshuara të DSA në lidhje me trajtimin e dezinformatave zgjedhore. Në prill, blloku nisi një hetim ndaj kompanisë dhe tha se ishte i shqetësuar se Meta nuk ka bërë mjaftueshëm për të luftuar dezinformimin përpara zgjedhjeve të ardhshme të Parlamentit Evropian. BE-ja nuk është autoriteti i vetëm që merr masa kundër Metës lidhur me shqetësimet e sigurisë së fëmijëve. Në SHBA, Prokurori i Përgjithshëm i Nju Meksikos po padit kompaninë mbi akuzat se Facebook dhe Instagram kanë mundësuar abuzimin seksual, nxitjen dhe trafikimin e fëmijëve.

Një zëdhënës i Meta në atë kohë tha se kompania përdor “teknologji të sofistikuar” dhe ndërmerr hapa të tjerë parandalues për të çrrënjosur grabitqarët./bm/