SOCIALE

NASA do të tentojë rritjen e bimëve në Hënë

NASA do të tentojë rritjen e bimëve në Hënë

Me nisjen e Artemis III të planifikuar për vitin 2026, NASA do të shfrytëzojë teknologjinë hapësinore për të rritur bimë në sipërfaqen hënore, raportoi Daily Mail.

Është një projekt novator i quajtur LEAF, i cili qëndron për Efektet Hënore në Florën Bujqësore. Ai do të testojë mundësinë e rritjes së bimëve në një serë mini hënore për të hapur një kapitull të ri në historinë e eksplorimit të hapësirës.

LEAF, i zhvilluar nga Space Lab Technologies të Kolorados, është ndër tre eksperimentet që u zgjodhën për t'u dërguar në Hënë gjatë udhëtimit hënor të vitit 2026.

Bimët e planifikuara, duke përfshirë kreshtën thale, duckweed dhe Brassica rapa do të vendosen në një dhomë të mbrojtur rritjeje për të shmangur çdo rrezik të mundshëm nga hapësira dhe për të bërë të mundur monitorimin në kohë reale të zhvillimit të tyre.

Zëvendës Administratorja e NASA-s, Pam Melroy, nxjerr në pah rëndësinë shkencore të këtyre testeve, duke theksuar rolin e këtyre detyrave në zbatimin e problemit më të rëndësishëm të eksplorimit hënor dhe ndërplanetar.

Duckweed është një bimë rezistente ndaj shumicës së sfidave dhe mbart një përmbajtje më të madhe proteinash se shumica e kulturave ushqimore. Prandaj, duckweed është kultura e dëshiruar ushqimore për kolonitë e ardhshme hapësinore, sepse është një burim i qëndrueshëm ushqimi dhe oksigjeni. Brassica rapa, një kushëri me rritje të shpejtë të lakrës dhe brokolit, ka një shans më të lartë se kurrë për habitate të suksesshme hapësinore larg Tokës.

Ndërsa kjo është përpjekja e parë e agjencisë për rritjen e bimëve në Hënë, eksperimentet e kryera në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës, si dhe puna kërkimore e regolitit hënor kanë ofruar një bazë për këtë mision të fundit.