LIFESTYLE

Psikologët: Sekreti i suksesit është njeriu me të cilin jeni martuar

Psikologët: Sekreti i suksesit është njeriu me të cilin jeni

Suksesi dhe këndvështrimi juaj në jetë gjithashtu mund të varet nga njerëzit me të cilët rrethoheni. Por, shkenca shkon një hap më tej. Sipas studiuesve, suksesi juaj mund të varet edhe nga personi me të cilin jeni martuar.

Një studim i botuar në Universitetin Carnegie Mellon tregon se bashkëshortët mund të ndikojnë shumë në vendimet që merrni, duke kontribuar përfundimisht në suksesin ose dështimin tuaj. Sipas këtij studimi, njerëzit me bashkëshortë mbështetës kanë “më shumë të ngjarë t’i japin vetes mundësinë për të pasur sukses”.

Njerëzit me partnerë mbështetës kanë tendencë të marrin përsipër detyra më sfiduese

Ata arritën në këtë përfundim pasi studiuan 163 çifte të martuara. Secilit partner iu dha një zgjedhje – të zgjidhte një enigmë të thjeshtë ose të garonte për një çmim. Studiuesit pastaj morën shënimet e ndërveprimeve të secilit çift me njëri-tjetrin.

Ata zbuluan se ata me partnerë më inkurajues dhe mbështetës kishin më shumë gjasa të garonin për çmimin. Ata, partnerët e të cilëve ishin dekurajues, zgjodhën për enigmën më të thjeshtë.

Por ata nuk u ndalën këtu. Kur studiuesit ndoqën të njëjtat çifte 6 muaj më vonë, ata zbuluan se çiftet që morën ushtrimin më sfidues raportuan se kishin marrëdhënie më të mira, rritje, mirëqenie mendore dhe në përgjithësi janë më të lumtur sesa ata që zgjodhën enigmën më të thjeshtë.

Çiftet e famshme gjithashtu pajtohen me këtë

Ndoshta dëshmia më e mirë për këtë janë çiftet më të famshme në botën tonë sot. Barack dhe Michelle Obama, Mark Zuckerberg dhe Priscilla Chan, Jay-Z dhe Beyonce – vetëm disa nga çiftet më ikonike.

Të gjithë vijnë nga prejardhje të ndryshme dhe operojnë në industri të ndryshme dhe megjithatë, të gjithë pranojnë një gjë të ngjashme: ata nuk do të ishin kaq të suksesshëm sa tani, pa gjysmën e tyre.

Në një intervistë në vitin 2011 me Oprah Winfrey, presidenti i atëhershëm amerikan Barack Obama konfirmoi këtë. “Natyrisht nuk mund të kisha bërë asgjë që kam bërë pa Michelle. Ju më këni pyetur më herët se çfarë më bën të arsyeshëm, çfarë më mban të balancuar, çfarë më lejon të përballoj presionin. Është kjo zonja këtu … Jo vetëm që ajo ka qenë një zonjë e parë e shkëlqyer, ajo është shkëmbi im. Unë mbështetem tek ajo në kaq shumë mënyra çdo ditë.”

Mark Zuckerberg pranoi po të njëjtën gjë në fjalimin e tij në Harvard në vitin 2017. Themeluesi i Facebook ia atribuoi përpjekjet e tij për punët sociale gruas së tij, Priscilla. “Priscilla është personi më i rëndësishëm në jetën time, kështu që ju mund ta thoni, është gjëja më e rëndësishme që ndërtova në kohën time këtu.”

Por nuk janë vetëm gratë që dëshmojnë se janë bashkëshorte mbështetëse. Ylli i muzikë RnB Beyonce dëshmon gjithashtu për mbështetjen e burrit të saj Jay-Z. Sipas Beyonce, Jay-Z e ndihmon dhe e mbështet atë në “kaq shumë nivele”.

“Unë nuk do të isha gruaja që jam nëse nuk do të shkoja në shtëpi me këtë burrë. Thjesht më jep një mbështetje dhe siguri të tillë, është gurthemeli im.”

Si përfundim, të gjithë ne kemi përkufizime shumë të ndryshme të suksesit. Dhe mbase disa prej jush ndoshta nuk duan as të martohen.

Por nuk mund ta mohoni ndjenjën e mrekullueshme që një partner mbështetës sjell në jetën tuaj. Vetëm të kesh dikë që beson tek ty dhe të jep besim për të marrë rreziqe më të mëdha është vërtet e paçmueshme.

Jo vetëm që ju bën më të suksesshëm, por ju bën më të lumtur dhe më vlerësues për arritjet tuaja. Siç thonë, suksesi ndihet më pak nëse nuk keni dikë me të cilin ta ndani. Nuk është diçka që duhet ta keni patjetër, por mund të jetë një bonus i shkëlqyeshëm.

Ndoshta kjo është diçka që gjithmonë duhet ta kërkoni në partnerin tuaj të jetës.